Новият сезон за Софийската опера и балет започва с присъствие с международни

...
Новият сезон за Софийската опера и балет започва с присъствие с международни
Коментари Харесай

Софийската опера представя Валкюра край приказния замък Нойшванщайн“

Новият сезон за Софийската опера и балет започва с наличие с интернационалните гастроли, оповестяват от трупата. 

На 1 и 3 октомври Софийската опера се завръща във Фюсен, Германия. На сцената на фестивалния спектакъл „ Нойшванщайн “, в границите на музикалния фестивал „ Кьонигсвинкел “, ще бъде показана новата продукция на Пламен Карталов – „ Валкюра “ от Рихард Вагнер.

Ролите ще изпълнят Арис Аргирис – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Бярни Тор Кристиансон – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде и други Ще дирижира Лотар Загросек. 



На 20 и 21 октомври операта показва „ Електра “ на Рихард Щраус на 20-я интернационален оперен фестивал в Тегу, Република Корея. Спектаклите ще дирижира Евън-Алексис Крист, а функциите извършват Гергана Русекова и Мариана Цветкова (Клитемнестра), Лилия Кехайова и Диана Ламар (Електра), Радостина Николаева и Цветана Бандаловска (Хризотемис), Даниел Острецов (Егист), Атанас Младенов и Веселин Михайлов (Орест). Режисьор е Пламен Карталов, сценографията е на Свен Йонке.



След като се показа на публиката на спектакъл „ Верди “ в Салерно, Италия, през юни, балетната натрупа още веднъж ще гостува там с два спектакъла, на 28 и 29 октомври, с „ Жизел “ от Адолф Адам. Главните функции се извършват от Марта Петкова, Катерина Петрова, Емил Йорданов и Цецо Иванов.

Софийската опера за първи път ще гостува с оперен театър в Турция. „ Тоска “ от Пучини ще бъде част от програмата за отбелязване на 100 години от оповестяването на Турция за република (1923). Гастролът е по концепция на Българското посолство в Анкара, и персонално на дипломат Ангел Чолаков, с поддръжката на българското Министерство на културата, като благотворителна самодейност за поддръжка от последствията от естественото злополучие наскоро сполетяло източната част на Турция.

На 8 ноември в Държавната опера и балет, Анкара, и на 11 ноември в културния център „ Ататюрк “, Истанбул, под диригентството на Сунай Муратов в постановката на операта „ Тоска “ от Пучини, на режисьора Пламен Карталов, основните функции извършват Радостина Николаева (Флория Тоска), Костадин Андреев (Марио Каварадоси), Йонуц Паску (Барон Скарпия). 

На 2 декември с премиерната продукция на „ Рейнско злато “ на Пламен Карталов ще бъде закрит Фестивалът на оперното е балетно изкуство в Стара Загора. 

В договаряния са нови проекти на управлението на Софийската опера за бъдещи гостувания в Япония, Германия и Северна Македония.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР